Puzzels

Wiskundige puzzels vormen altijd een leuke intellectuele uitdaging, zowel voor thuis als op school in de klas. Ze prikkelen de geest en het vinden van een oplossing vereist vaak creativiteit. Vierkant heeft een grote hoeveelheid puzzels beschikbaar, de meeste in de vorm van tekst of plaatjes en een aantal die je met je handen moet oplossen.

Puzzelboeken

De volgende doeboeken bestaan uit een collectie puzzels.

Daarnaast zijn er nog enkele oude puzzelkalenders. Hoewel de kalenders niet meer actueel zijn, zijn de puzzels die erin staan dat nog wel. Elke week bevat zeven puzzels over een bepaald thema. Zo is een kalender een puzzelboek met 52 thema’s en 365 puzzels.

Puzzeldatabase

Speciaal voor scholen hebben we een verzameling puzzels ondergebracht in een database die je via deze website kunt bekijken. Je kunt een selectie maken naar thema en moeilijkheidsgraad. Ook zijn sommige puzzels in samenhangende groepen beschikbaar. Op onze zomerkampen voeren we met de deelnemers verschillende wiskundige onderzoeken uit. Een paar hiervan zijn ook in deze database ondergebracht.

Poster Zomerkampen

Voor onze zomerkampen hebben we een poster gemaakt die vol staat met puzzels.
Bekijk de antwoorden van deze puzzels.

Puzzelmarkt

Op de jaarlijkse Wetenschapsdag staat Vierkant altijd op verschillende plaatsen in het land met een puzzelmarkt. Heb je daar de smaak te pakken gekregen, dan kun je hier alle vragen bekijken, en je kunt je antwoord controleren.

B-puzzled

Sommige puzzels los je niet op door puur denkwerk, maar met je handen. B-puzzled, een spin-off van Vierkant, heeft een aantal puzzels gemaakt, zoals houtje-touwtje-puzzels. Deze puzzels zijn verkrijgbaar bij onze informatiekraam op bijvoorbeeld de Nationale Wiskunde Dagen, de jaarvergadering van de Vereniging van Wiskundeleraren en de Wetenschapsdag.