Boeken

Toepassingen van de wiskunde 1: Van hagelslag tot vlinderslag

Wiskunde is overal. Stiekem is iedereen er eigenlijk de hele dag mee bezig. We staan er alleen niet altijd bij stil. Je denkt misschien aan moeilijke sommen als het over wiskunde gaat. Maar het is heel veel meer en heel veel leuker! Je gebruikt bijvoorbeeld wiskunde als je een straat oversteekt, een telefoon gebruikt of gaat sporten. Hoe dat precies werkt, kun je allemaal lezen in dit boekje. Je hebt er geen voorkennis van wiskunde voor nodig. Zolang je maar nieuwsgierig bent naar hoe dingen werken.

In ‘Van hagelslag tot vlinderslag’ schreven Annemarijn Blom, Iris Verhoeff, Liesbeth van Alebeek en Relinde Jurrius het allemaal op voor de leeftijdsgroep van 9 tot en met 13 jaar. En uiteraard ook voor iedereen die wat meer wil weten over wiskunde in het dagelijks leven.

Het boekje legt op een duidelijke manier uit wat algoritmes zijn en gaat in op datacompressie, coderingstheorie, cryptografie, modulorekenen, logistiek en netwerken, grafen, voorraadbeheer en bestellen, dienstregelingen, klokrekenen, wiskunde in de sportwereld, roosters maken, veelvlakken en symmetrieën.

De uitwerkingen van de vragen zijn hier beschikbaar als PDF.

Voorbeelden uit het boekje

Inhoud van het boekje.

Wie bestuurt een computer?

Wat is een graaf?

Wie is de baas in de sport?

Wat is een algoritme?

Een opgepompte voetbal is niet precies een bol, maar bestaat uit vijfhoekjes en zeshoekjes die samen een veelvlak vormen.

Wat is een veelvlak?

Voorbeelden uit het boekje

Inhoud van het boekje.

Wie bestuurt een computer?

Wat is een graaf?

Wie is de baas in de sport?

Wat is een algoritme?

Een opgepompte voetbal is niet precies een bol, maar bestaat uit vijfhoeken en zeshoeken.

Wat is een veelvlak?