Twee nieuwe boekjes over toepassingen van de wiskunde

Wiskunde vind je overal. Het nut van wiskunde in de gewone wereld is echter lang niet altijd duidelijk. Wegen aanleggen, pakketten bezorgen, ziekenhuisoperaties inplannen, internationale vluchtroutes uitzetten: dit is allemaal onmogelijk zonder wiskunde. Of in elk geval hoogst inefficiënt.  

Bij Vierkant voor Wiskunde zijn twee boekjes verschenen als onderdeel van een serie over toepassingen van de wiskunde. Deze serie duikt in de wiskunde om ons heen.

Van hagelslag tot vlinderslag

Wat heeft wiskunde te maken met hagelslag of zwemmen? Gebruik je stiekem elke keer dat je op een computer werkt wiskunde? In ‘Van hagelslag tot vlinderslag’ leggen Annemarijn Blom, Iris Verhoeff, Liesbeth van Alebeek en Relinde Jurrius dit allemaal uit voor de leeftijdsgroep van 9 tot en met 13 jaar. En uiteraard ook voor iedereen die wat meer wil weten over wiskunde in het dagelijks leven.

Het boekje legt op een duidelijke manier uit wat algoritmes zijn en gaat in op datacompressie, coderingstheorie, cryptografie, modulorekenen, logistiek en netwerken, grafen, voorraadbeheer en bestellen, dienstregelingen, klokrekenen, wiskunde in de sportwereld, roosters maken, veelvlakken en symmetrieën. De uitwerkingen van de vragen zijn beschikbaar als PDF.

Onderzoek naar een virusuitbraak

Het tweede boekje gaat over epidemiologie en is geschreven op het niveau van 15 jaar en ouder, bovenbouw VO.

Epidemiologie is een belangrijke toepassing van de wiskunde. Epidemiologen staan ook wel bekend als ‘disease detectives’. Met wiskundige modellen proberen ze infectieziekten te bestrijden. In ‘Onderzoek naar een virusuitbraak’ neemt Elles Lalieu ons mee aan de hand van een nog raadselachtige virusuitbraak en laat zien hoe je je als epidemioloog kunt inzetten voor de verbetering van de volksgezondheid.

In het boekje komen uitbraken van infectieziekten aan bod, wordt ingegaan op bron- en contactonderzoek, modellen van een uitbraak, variaties van het SIR-model, reproductiegetal, communicatie en maatregelen, hygiënemaatregelen, quarantaine en isolatie, verschillende soorten vaccins, vaccinatiegraad en groepsimmuniteit.

Om nog duidelijker te maken wat het beroep van epidemioloog inhoudt, zijn in het boekje vier interviews opgenomen met epidemiologen van UMC Utrecht, RIVM, GGD Amsterdam en het Robert Koch Institut.

Ook van dit boekje zijn de uitwerkingen van de vragen beschikbaar als PDF.

Bestellen

Beide uitgaven zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun uit de landelijke outreachgelden voor wiskunde en informatica van de bètafaculteiten van de Nederlandse universiteiten. De boekjes kosten daardoor elk slechts € 12,95 (exclusief verzendkosten) en zijn onder andere te bestellen via de webwinkel van Vierkant voor Wiskunde. Ook via de webwinkel zijn de PDFs met de uitwerkingen van de vragen gratis te downloaden.

In 2021 wordt gewerkt aan een derde boekje over toepassingen in de wiskunde, bedoeld voor de onderbouw van het VO.