Wiscundeclubs - informatie

Wiskundeclubs

Leerlingen vinden het leuk om met uitdagende puzzels bezig te zijn. Het bedenken van een opzet en het ontwikkelen of verzamelen van materiaal hiervoor kost docenten echter veel tijd. Daarom komt Vierkant met het volgende initiatief: Een wiskundeclub via internet.

Opzet van de club

Tijdens de wiskundeclub krijgen de deelnemers wiskunde te zien die buiten de gewone schoolstof valt. Dit kan bijvoorbeeld een (uitgebreid) programma over cryptografie zijn, maar ook werken met een ander talstelsel. Tijdens deze programma's werken de deelnemers zelf aan de opgaven en de docent beperkt zich tot het beantwoorden van vragen en/of geven van aanwijzingen. Behalve bovengenoemde programma's behoren ook losse puzzel-opgaven tot de mogelijkheden. Tevens zijn er wellicht deelnemers die het leuk vinden om zelf puzzels te ontwerpen en te maken. Wanneer de school actief is bij de wiskunde-olympiade en/of de kangoeroe-wedstrijd, dan kan de club ook gebruikt worden als een training voor deze wedstrijden.

Organisatie

Voordat de wiskundeclub kan beginnen, moeten er enkele zaken geregeld worden. Te denken valt hierbij aan plaats en tijd van de club. Let bij het bepalen hiervan op de roosters van de verschillende klassen, opdat er zoveel mogelijk leerlingen mee kunnen doen aan de club. Vervolgens komen deelnemers van de wiskundeclub. Bepaal eerst de doelgroep van de club (brugklassers / onderbouw / bovenbouw / iedereen); daarna kan het werven beginnen. Dit kan bijvoorbeeld door enkele korte voorbeeld-puzzels in de klas op het bord te zetten om de leerlingen warm te maken. Bij grote belangstelling is het raadzaam om ook meerdere docenten aan de club deel te laten nemen. Wanneer bekend is hoeveel leerlingen (en uit welke klassen) aan de wiskundeclub mee zullen doen, dan volgt het bepalen van het materiaal. Materiaal is o.a. te vinden op de website van Vierkant. Tevens kunnen deelnemers aangespoord worden om zelf materiaal-ideeën aan te dragen. Ook zouden de deelnemers af en toe zelf een puzzeltje uit kunnen zoeken om vervolgens aan de andere deelnemers voor te leggen. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om elke keer een deelnemer aan te wijzen om een puzzel voor te bereiden en te presenteren.

Stappenplan

Om een wiskundeclub op te starten, zou het volgende stappenplan gehanteerd kunnen worden:

1) Bepaal hoe vaak de club bij elkaar komt (1x per week, 1x per maand) en op welke dag (stem dit zo goed mogelijk af op de verschillende roosters).
2) Zoek deelnemers en docenten die mee willen helpen.
3) Wanneer de deelnemers gevonden zijn, kan de club gaan draaien. Zorg ervoor dat er voor de eerste bijeenkomst materiaal is. Materiaal kan via de website van Vierkant verkregen worden. Indien gewenst, zou er ook iemand van Vierkant bij de club aanwezig kunnen zijn. Neem dan contact op met Vierkant.
4) Vervolgens kan voor de volgende bijeenkomsten in overleg met de deelnemers het materiaal bepaald worden.

Na alle voorbereiding kan de club beginnen. Veel plezier!


Meer informatie? Mail naar recwis@vierkantvoorwiskunde.nl .