Om de schoonheid en het belang van de wiskunde en haar essentiële rol in ieders leven te vieren heeft de UNESCO 14 maart uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Wiskunde (IDM). Voortaan zal elk jaar op deze datum wiskunde extra aandacht krijgen. Het is niet toevallig dat juist 14 maart hiervoor is uitgekozen: als je deze datum schrijft als 3/14 (zoals gebruikelijk in de USA), dan is het een klein stapje naar het getal pi (3,14…). Voorheen werd 14 maart ook wel Pi-dag genoemd, in het Engels “Pi-day”, en dan denk je al snel aan “pie”, ofwel vlaai……en dat werd dan ook vaak als traktatie gebruikt om Pi-dag te vieren.

Op de website van UNESCO valt te lezen: “De proclamatie van 14 maart als Internationale Dag van de Wiskunde (IDM) is door de Uitvoerende Raad van de UNESCO op zijn 205e zitting aangenomen. Het werd aangenomen door de 40ste zitting van de Algemene Conferentie van de UNESCO in november 2019. De inaugurele viering van de IDM vindt plaats op 14 maart 2020.”

Aangezien 14 maart 2020 een zaterdag is, vindt de internationale officiële lancering plaats op vrijdag 13 maart 2020. Er zullen twee parallelle internationale lanceringsevenementen zijn, de eerste in Parijs op het hoofdkantoor van de UNESCO, en de tweede als een plenair evenement binnen het Next Einstein Forum 2020 (NEF2020 op 10-13 maart 2020) in Nairobi, Kenia.

Meer informatie bij Platform Wiskunde Nederland.

Activiteiten rond 14 maart

Pi-Lezing

14 maart: Pi-dag! Dat is elk jaar feest voor wiskundigen en andere getallenliefhebbers. Het vieren van Pi-dag is een traditie overgewaaid uit Amerika. Ook op het Lyceum Sancta Maria wordt al jaren pi-dag gevierd! De wiskundelessen staan die dag in het teken van Pi, er worden pi-koekjes getrakteerd en de dag wordt feestelijk afgesloten met een pi-lezing.

Dit jaar wordt de Pi-lezing verzorgd door Desiree van den Bogaart. Desiree is docent wiskunde bij de lerarenopleiding aan de Hogeschool van Amsterdam en daarnaast bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren. Zij is gespecialiseerd in geschiedenis van de wiskunde.

In haar lezing staat het onderwerp kegelsneden centraal. Desiree zal de kegelsneden laten zien in al hun verschijningsvormen en met een breed scala aan visualisaties, variërend van vouwblaadjes, tot plastic modellen, computeranimaties en zelfs etenswaren. Iedereen is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een avond vol prachtige wiskunde.

Ga naar de website  voor meer informatie en aanmelden. De lezing is gratis te bezoeken.

Secret project

Please join EWM-NL at Leiden University on Friday March 13! To celebrate the day, we will announce one super-secret project we have started and for which we ask your contribution and another super-secret fun competition for all math teachers in the country! Obviously, the participants at the event will have an advantage, as they will know the details of the competition early on. Those that cannot make it to Leiden will have to wait for our next newsletter!

Programme:

13:15 Welcome coffee
13:30 – 13:45 Opening by Rianne de Heide (LU)
13:45 – 14:30 Maria Vlasiou (TU/e and UT)
14:30 – 15:15 Bente Bakker (LU)
15:15 – 15:30 Break
15:30 – 16:15 Aida Abiad (TU/e and UGent)
16:15 – 17:00 Diletta Martinelli (UvA)
17:00 – Drinks in the foo bar

Room 407/409
Snellius Gebouw
Niels Bohrweg 1
2333CA Leiden

We hope to see you all there! For logistic purposes, if you plan to come, please let us know at info@ewmnetherlands.nl